TERAPI OG PERSONLIG UDVIKLING

 

Hvad bringer mennesker i terapi?

Eksempler fra terapisessioner.

“En fornemmelse af at jeg sidder fast, og ikke rigtigt kan komme videre”

Jeg render ind i de samme problemer igen og igen! Det er ligesom nogle gamle mønstre, der gentager sig.

“Jeg føler mig ikke godt tilpas i grupper. Jeg bliver ufri, og alt for optaget af mig selv, og hvordan andre ser mig”

“Jeg udskyder og springer over. Jeg kan planlægge, men det bliver ikke til noget. Jeg har svært ved at være fokuseret og struktureret”.

“Jeg har det med at please andre. Når jeg kommer hjem, bliver jeg sur på mig selv.”

“Hvorfor er jeg så anderledes?”

I min familie er der mange skeletter i skabet. Noget er nok traumer, men det er også personligheder, der støder sammen.

“Gid der var nogen, der kunne forstå, hvordan jeg har det, og hvordan det er at være mig!”

“Det er som om, at andre kun vil se, alt det stærke hos mig. Jeg kan simpelthen ikke få lov til at blive set, som en, der også er sårbar!”

“Jeg har ikke rigtigt kunne finde mig selv efter jeg mistede et menneske, der betød vildt meget for mig”

“Nogle gange kan jeg ikke holde mig selv ud!”

Der er så mange forventninger til mig. Jeg kan ikke leve op til dem, og har nogle gange bare lyst til at stikke af.

Jeg føler mig vildt utilpas og er tilbageholdende, når jeg skal præstere.

Det er vigtigt også at få fat i det usagte og det ordløse.
Det som fylder og mærkes, men som måske ikke har så meget sprog endnu.
En relation, der er tryg og rummende er et godt sted at starte en udviklingsproces.
— Ellen Hansen

Terapi og personlig udvikling

Jeg tilbyder terapisamtaler og terapiforløb til mennesker, der ønsker at finde veje i livet, som er bedre i overensstemmelse med deres ønsker og værdier.

Anledningen til at søge terapi i forbindelse med personlige udviklingsprocesser vil ofte tage udgangspunkt i en følelse af ikke at kunne komme videre selv og et behov for at have en person at følges med i de udfordringer, man møder.

Min uddannelse som terapeut og supervisor er sammensat af elementer fra flere forskellige tilgange og teoretiske referencerammer. Jeg benytter mig ikke af at følge manualer, men inddrager elementer fra flere forskellige tilgange - tilpasset den enkelte person.

Hvad bringer dig til terapi?

- og lidt om hvad jeg kan byde ind med!

Relationer og familietemaer

Er der aktuelle konflikter eller udfordringer i dine familierelationer?

Er der udfordrende relationer eller brud mellem dig og din opvækstfamilie?

Er der bindinger, loyaliteter eller traumer i familien, der har mærket dig på en måde, som du ønsker at slippe fri fra? Mønsterbrydningsprocesser er både befriende og meget krævende.

Er du opvokset i en nogenlunde velfungerende eller i en dysfunktionel familie? I terapi vil vi næsten altid komme mere eller mindre ind på, hvad du kommer fra. Nogle gange laver jeg et genogram på tavlen, som vi kan gå på opdagelse i. Vi kan se på hvordan mønstre fra opvæksten spiller ind i dit liv nu - fx i arbejdslivet, i relation til autoriteter, i parforhold eller i de roller og positioner, du tager eller får i grupper.

Formålet er selvfølgelig ikke at kigge bagud, men at se på det, der er nu, og så bringe fortidens mønstre ind som forståelsesramme til fx at gå efter at bryde mønstre og begrænsninger.

Jeg har omfattende erfaring med at arbejde med familieproblematikker - både fra arbejdet med unge, med voksne og gennem mange års erfaring som familiekonsulent. Hvis det passer ind i et forløb, kan vi undervejs bruge familieopstilling, se på “ubevidste kontrakter” mv.

Arbejdspladstemaer

Noget af det, jeg møder oftest i terapi i forbindelse med arbejdspladstemaer er:

  • samarbejdsrelationer, der er vanskelige og udfordrende

  • en oplevelse af at de værdier, som tæller hos en selv, måske ikke går så godt i spænd med de rammer og muligheder, der er på arbejdspladsen

  • mønstre fra ens egen familiehistorie, der hopper med over i arbejdslivet

  • hvad stiller jeg op med min tiltagende følelse af meningsløshed?

  • er jeg på vej til udbrændthed og/eller compassion fatigue - og kan jeg gøre noget ved det?

  • vanskeligheder i relation til overordnede eller underordnede

  • hvordan får jeg flere af mine kompetencer i spil? Jeg ønsker at bruge mig selv noget mere!

  • hvordan får jeg sagt nej eller får kommunikeret noget svært?

  • hvordan kan jeg overvinde min tilbageholdenhed og taleangst?

  • skal jeg blive - eller skifte job?

Studierelaterede temaer

Eksempler på temaer er eksamensangst, “specialesump”, skriveblokering, præstationsangst, taleangst, problemer ifht. vejledere og undervisere eller relationer til medstuderende. Mønsterbrydere og de vanskeligheder, der kan følge af dette er også et almindeligt tema. En familiebaggrund, der er vanskelig og fx popper op i forbindelse med praktik eller særlige krav, er også udbredt.

Det har i 25+ år været et særligt felt for mig, at tilbyde terapi til studerende. Først i Studenterrådgivningen, siden som selvstændig terapeut og supervisor. Jeg har i årenes løb samlet masser af erfaring og “værktøjer” som giver god mening at koble til de problematikker, jeg møder blandt studerende.

Overordnet handler det om mestring af liv og studieliv i en periode af livet, som er særligt krævende.

Eksistentielle temaer

Sygdom, lidelse, kriser, død, alenehed og meningsløshed er noget, vi alle møder før eller siden. Måske du kan bruge en udenforstående til at være på sidelinjen, når disse eksistentielle temaer fylder i din bevidsthed og måske plager dig, så din livskvalitet udfordres?

I min forståelse kan der være “guld” at hente ved at møde disse temaer i stedet for at undgå eller sidde fast. Jeg har i årenes løb været optaget af at indsamle metoder og tilgange, der kan hjælpe mennesker godt videre, når man “ligger ned” eller har mødt en mur. Tilgangene har jeg hentet både indenfor de forskellige terapeutiske tilgange, jeg har lært, men også inden for forskellige spirituelle tilgange. Jeg har fx været medunderviser på kursus i sjælesorg på buddhistisk grundlag, og har haft gavn i den læring, jeg har fået ved dette.

Mest af alt har mit eget liv været med til at udvikle min eksistentielle forståelser. Fx har det i forbindelse med min mands sygdom og død været meget livsbekræftende at opleve i hvor høj grad, det jeg har lært, faktisk virkede. Og samtidig har det været meget lærerigt at mærke og forstå, at jeg også blev forandret og udfordret af at være på dybt vand og skulle finde mig selv påny.

Tilbageholdenhed, skriveblokering og taleangst

På studiet eller i arbejdslivet

Får du ikke sagt det, du vil? Finder du på undskyldninger, når du skal sige noget til et møde eller holde et oplæg? Er du bange for at tabe ansigt? Indvirker tilbageholdnehden på din selvfølelse eller din karriere?

Går du i stå, når du skal skrive? Har du et stort repertoire af overspringshandlinger eller undskyldninger?